căutare
Popeşti-Leordeni, Ilfov
Popeşti-Leordeni este un oraş în judeţul Ilfov, Muntenia, România. Localitatea se află în vecinătatea sud-estică a municipiului Bucureşti, la ieşirea către Olteniţa, fiind un oraş-satelit al Capitalei. Conform recensământului din anul 2011, Popeşti-Leordeni are o populaţie de 21.895 de locuitori, fiind al patrulea centru urban al judeţului Ilfov din punct de vedere demografic, după Voluntari, Pantelimon şi Buftea. Aşezarea este cunoscută drept locul unei vechi comunităţi de bulgari catolici.
Geografie
Oraşul Popeşti-Leordeni se află la sud-est de municipiul Bucureşti, pe malul drept al râului Dâmboviţa. De centrul capitalei îl despart 9 kilometri. Prin oraş trece şoseaua naţională DN4, care leagă Bucureştiul de Olteniţa. Aceasta se intersectează, la limita sud-estică a oraşului, cu şoseaua de centură a Bucureştiului.
Suprafaţa oraşului este de 5.580 ha. Suprafaţa de intravilan este de 970 ha, în timp ce extravilanul ocupă 4.610 ha.
Istorie
Localitatea Popeşti apare pentru prima dată în documente încă din anul 1532, când se face pomenire de moartea lui Vlad Vodă, înecat în apele Dâmboviţei. În anul 1632, când Sofica, fiica vornicului Stoica din Sinteşti, s-a căsătorit cu boierul Gheorghe Caridi, aceasta a primit în dar jumătate din satul Popeşti, cealaltă jumătate cumpărând-o mai pe urmă.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al oraşului erau organizate comunele Popeşti-Conduratu şi Leurdeni, în plasa Dâmboviţa a judeţului Ilfov. Comuna Popeşti-Conduratu era formată din două sate, Popeşti-Români şi Popeşti-Pavlicheni, 810 locuitori, în majoritate bulgari romano-catolici, care trăiau în 154 de case. În comună funcţionau o şcoală mixtă, o biserică ortodoxă şi una catolică. Comuna Leurdeni era formată din satele Leurdeni-Români şi Leurdeni-Sârbi, având 496 de locuitori. În comună funcţionau o maşină de treierat cu aburi, o şcoală mixtă cu 8 elevi (din care 3 fete) şi o biserică. În anul 1873, cele două comune au fost unite sub numele de Popeşti-Leurdeni iar în 1925 comuna făcea parte din plasa Pantelimon a aceluiaşi judeţ şi fiind compusă din satele Popeşti-Pavlicheni (reşedinţa), Popeşti-Români, Leurdeni şi cătunul Cula, având o populaţie de 2100 de locuitori.
În 1950, comuna Popeşti-Leordeni a fost arondată raionului N. Bălcescu din oraşul republican Bucureşti, iar în 1968, a devenit comună suburbană a municipiului Bucureşti, toate satele ei fiind contopite într-unul singur. În 1981, a trecut la Sectorul Agricol Ilfov, subordonat municipiului Bucureşti, sector devenit în 1997 judeţul Ilfov.
Monumente istorice
Opt obiective din oraşul Popeşti-Leordeni sunt incluse în Lista monumentelor istorice din judeţul Ilfov ca monumente de interes local. Șase dintre ele sunt clasificate ca situri arheologice (între care ruinele conacului Costaforu), iar două ca monumente de arhitectură — ansamblul fostului conac Manu, datând din secolele al XVII-lea–al XIX-lea, cu pivniţele boltite şi biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”; şi Biserica Vintilă Vodă din Popeşti-Leordeni, cu hramul „Sfânta Alexandrina” şi „Sf.Ierarh Nicolae” din cartierul Popeşti-Români (construită în anul 1676).
Local News
Mâine vor fi Moşii de Vară. Să le purtăm veşnică amintire, preţuire şi recunoştinţă celor adormiţi, să le aducem lumină şi să facem parastase în cinstea lor!
jurnaluldeilfov.ro - IlfovLa Pantelimon, de ziua lor, copiii au împletit distracţia cu activităţi caritabile
jurnaluldeilfov.ro - IlfovLa Domneşti, s-a petrecut la… Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cireşar, de Ziua Copilului
jurnaluldeilfov.ro - IlfovLa Buftea, handbalul prinde viaţă
jurnaluldeilfov.ro - IlfovCampania ”Curăţăm România”, în Ilfov. 2.500 de voluntari au colectat peste 400 de tone de deşeuri
jurnaluldeilfov.ro - IlfovUnitati
RASIB PARTNER
Floricudrag - Florarie Online
ZAHIU CONSTRUCT
IRIDEX AMBIENT
Tuatara Fashion Group
AGC EUROCONSTRUCT
Colegiul Medicilor Dentisti Din Romania
PORTICUM SALUTIS INVESTITII
STONE DECOR
AUTOPAINT & PRESS COM
Ultrasunete Com
PANDEMOSS123
Stiinta • Azi Am Invatat
Femeia perfectă: naturală şi sănătoasă
www.aziaminvatat.roEste ceea ce căutau producătorii cremei albe ca zăpada şi ce doreau de la fetele Nivea.
Henry Ford e cel care a inventat weekend-ul
www.aziaminvatat.roUn sat african este de fapt o operă de artă
www.aziaminvatat.roAşezarea este reşedinţa conducătorului tribului Kassena, cel mai vechi grup etnic din Burkina Faso.
Coliziunea galaxiilor creează formaţiuni uimitoare de stele asemănătoare unor ochi
www.aziaminvatat.roRoboţii Wikipedia poartă războie de editare care pot dura ani de zile
www.aziaminvatat.roExistă un simbol al ironiei în punctuaţie?
www.aziaminvatat.roAzi am învăţat că există un semn care indică ironia, în punctuaţie.